Herstel pand na brand

zichtdraad


In 2015 werd ik benaderd om te adviseren bij brandschade. In eerste instantie voor het overleg met de verzekering, maar daarna volgde ook opdracht tot ontwerp van het te herstellen pand, waar weinig meer van restte dan de bouwmuren op de beganegrond.

Zelf was ik me aan het heroriënteren op m’n werk, na jaren gewerkt te hebben als bouwkundig tekenaar en -adviseur. Ik had de behoefte om me meer op uitvoerend werk te gaan richten, al of niet in de bouw. De opdrachtgever, charterschipper Cees Dekker en ik kwamen tot een gedurft besluit. Nieuwbouw op de lokatie had niet zijn interesse, maar het oude en vervallen pand opknappen wel. Daarnaast wilde hij dit in eigen beheer doen, met een flinke dosis zelfwerkzaamheid. Daarbij had hij wel een helpende hand nodig. Ik stelde me daarvoor beschikbaar.

Na vier jaar bouwen, veelal ’s winters en soms was dat moeizaam, is onlangs het laatste metselwerk afgerond en is het casco daarmee bijna gereed. De komende tijd werken we nog de ‘kajuit’ af, de goten en moet er nog een deel van een vloer worden gelegd. Vervolgens blijft er nog onderhoudswerk te doen, maar staat er weer een pand dat tegen de toekomst is opgewassen.