over

Welkom op de site van Sebas Blom van Assendelft. Deze website geeft een impressie van m’n werk en van wat me motiveert bij de keuzes die ik daarbij maak.

Van jongs af aan heb ik gewerkt als tekenaar op architectenbureaus. Met de introductie van CAD-tekenen werd dat de hoofdmoot van m’n werk. Het bleek echter een zware wissel te trekken op m’n gezondheid. Terugkerende RSI-klachten waren het gevolg. Een specialisme als deze heeft z’n waarde en er zijn klanten die er om vragen, maar kan je zulke klachten dan voorkomen?

Mijn conclusie was dat ik dit werk wel moest gaan combineren met andere vaardigheden. Dat was logisch, als ik het wilde blijven kunnen uitoefenen. Bij een discipline waar je zo kwetsbaar bent voor dit soort klachten de enige gezonde benadering.

Tekenen doe ik nog steeds, maar beperkt. Het is een handig hulpmiddel. Daarnaast werk ik als adviseur in de bouw en voer ik bouwplannen ook wel zelf uit, of samen met de opdrachtgever. M’n werk is veelal aan de bouw gerelateerd en ontwerpen is er onderdeel van.

Aandacht voor de samenhang tussen je vaardigheden maakt het mogelijk ze met elkaar te verweven en zo je volle capaciteit te benutten. Het heeft voor mij opgeleverd dat ik tekenwerk misschien m’n specialiteit kan noemen, in plaats van een specialisme.

Uiteindelijk probeer ik zo creativiteit de ruimte te geven. Ruimte vooral om van werk een creatief proces te maken dat altijd motiveert, ook voor de opdrachtgever en elke betrokkene die het interesseert. Ik geloof er in dat de kwaliteit van een product voor een groot deel wordt bepaald door de kwaliteit van dat proces.