over

Welkom op de site van Sebas Blom van Assendelft. Deze website voor m’n werk moest in mijn ogen meer worden dan een droge opsomming van feiten. Wat meldt je mensen dan? Dat heeft even moeten bezinken.

Nu dan weer de draad opgepakt. Wat je hier aantreft is geen alledaagse site van een bedrijf dat z’n producten beschrijft, maar een plek waar ik probeer te illustreren wat voor een werkzaamheden ik uitvoer, wat me bezielt en hoe ik dit alles in de praktijk probeer samen te brengen. Wat is tenslotte werk, waar we het grootste deel van ons leven mee vullen? Die twee dingen, werk en leven, kan ik niet als gescheiden van elkaar zien.

Als leerling-tekenaar vond ik werk op een architectenbureau, waar het voorheen nog wel mogelijk was om in de praktijk op te klimmen. Na verloop van tijd ontdekte ik de onvrede die kan ontstaan met het uitoefenen van een dergelijk beroep als het te éénzijdig wordt. Specialisatie heeft z’n plaats, maar er schuilt een gevaar in. Om je vaardigheden en passie te verenigen tot een samenhangend geheel is niet altijd eenvoudig, maar zo ontwikkel je een specialiteit – en dat is meer dan louter specialisatie.

Ik ben van huis uit bouwkundig geschoold, maar heb daarnaast al vroeg een grote affiniteit ontwikkeld voor, het zorgen voor en behouden van historische schepen. Ontwerpen en vormgeven hebben m’n interesse, maar ook de praktijk van het bouwen, repareren en onderhouden.

Scheepsonderhoud en -restauratie hebben m’n bijzondere interesse en daar leer ik van; het leert me hoe bouwwerken, want een schip is een veeleisend bouwwerk, in stand gehouden kunnen worden. Bij behoud van historische objecten komt daarnaast veel onderzoek kijken. Als bouwkundig tekenaar heb ik geleerd wat het betekent een tekening vorm te geven om helder informatie over te brengen. Vooral deze laatste twee zaken hebben gemeen dat het werkvoorbereiding betreft. Daarbij heb ik aandacht voor behoud van het oude en het op passende wijze verenigen van het nieuwe met de bestaande omgeving.

Architectuur boeit me, ontwerpen boeit me, maar vooral werk ik ook graag met m’n handen. Waar dat toe leidt wil ik hier laten zien, een selectie van m’n werk.

 november 2014